HÍREK

Gyaloglás Világ(hó)napja

2020.október 8. csütörtök, Kazincbarcika

Gyaloglás Világ(hó)napja

 

A Don Bosco Szakközépiskola Műhelyiskolai része 2020.10.08-án először rendezte meg a Gyaloglás Világ(hó)napja népszerűsítésére a Gyalogló napját. Két hete a médiában elhangzott városi középiskolák felé a meghívás olyan jól sikerült, hogy a helyi középfokú intézmények mindegyike képviseltette magát minimum egy csapattal. A Don Bosco Középiskola 5 csapattal, a Szalézi Gimi 2 csapattal, a Deák Ferenc SZKI, Irinyi János SZKI és a Surányi Endre SZKI 1 csapattal jelent meg a rendezvényen.

A vírus helyzetet figyelembe véve sajnos az ünnepélyes megnyitó elmaradt; a csapatokat 5 percenként szakaszosan indítottuk, elkerülve ezzel a tömeges csoportosulást.

Az időjárás reggel 8 óra körül morcos volt még, szemerkélt az eső - de minket, a „Tedd képessé!” program munkatársait ez nem érdekelte, szorgosan készítettük elő a csapatoknak a Startcsomagját, melyek a helyi és nem helyi vállalkozók támogatása révén jöttek létre. Megtisztelve éreztük magunkat a sok-sok felajánlásért, ezúton is köszönjük szépen a Ma-Zso-Ko Kft.-nek a gyümölcs italokat, a G&G Csoki Kft.-nek a csokikat, a Tesco-nak az ásványvizeket az ormosbányai Zöldségesnek, Váradi Róbertnek pedig az almákat!

A rendezvény mottója: „Csak séta, futni Tilos!”
Ennek jegyében indítottuk útnak a 11 csapatot.

A városban középiskolai szinten ez az első Gyalogló-Kihívás, ezért minden csapaton látszott az izgatottság, mivel is fogjuk várni őket. Célunk az volt, hogy játékos formában mutassuk be a várost mindenki részére, kitérve a kulturális vonzerőkre, épületekre, a helyi művészet varázsára, a város sportolási lehetőségeire és a barcikai szolgáltatások, boltok megismerése sem maradt ki a sorból.

A kiinduló pontnál kaptak a csapatok egy térképet és egy menetlevelet. A menetlevélben Don Bosco maga írt egy köszöntő levelet a Gyaloglóknak és felkészítette a résztvevőket az útra. 8 nagy állomás és 8 kis állomás kellett érinteni. A nagy állomások feladattal várták a kihívókat és egyben pecsételő helyként is szolgált, a kis állomások a belvárosi szobrokat jelölték, ahol csoportos szelfiket kellett készíteniük a diákoknak, majd a célnál bemutatniuk. Két féle térképpel készültünk a túrázóknak, egyik csapat az óra járásával megegyezően tett egy kört Kazincbarcika belvárosában, a másik ellentétesen. A Start egyben Cél-állomás is volt.

A páratlan számú csapatok útvonalán kalauzolva mutatjuk be az állomásokat:

Elsőként a Szent Család templomba vezet az út, ahol a sétálók a helyi szolgáltatásokkal ismerkedtek meg.  Puzzle formájában kellett kirakni a képeket, majd mondani róla pár szót. Amennyiben esetleg nem ismerték még az adott vállalkozást, akkor az állomásvezetőnk tájékoztatást adott erről. Még a barcikai vonatkozású pedagógusok és diákok is megismerkedtek új lehetőségekkel.

A második állomás szintén egy templomba vezetett, ahol az óvodákkal, általános iskolákkal, középiskolákkal és művészeti iskolákkal ismerkedhettek meg az emberek.

Nem kellett sokat sétálni, máris egy újabb állomás: a Don Bosco Sportközpontban várták egy körbevezetéssel állomásvezetőink a csapatokat. A végén kvíz formájában számoltak be a megszerzett tudásukról a gyaloglók.

Negyedik állomás az Egressy Béni Művelődési Központba volt. Mivel a kijelölt útvonal nem minden falfestményt érintett, ezért egy „párosítós” feladattal mérettettük meg az iskolákat. A festmény mellé kellett tenni egy lapocskát, melyen szerepelt a festmény címe, alkotója és a fellelhetőségének a címe. A leírások nagyon árulkodóak voltak, így mindenki könnyű szerrel teljesítette.

A Csónakázó-tó egy 20 perces séta után volt megtalálható, ahol a kiadott térképen megtalálható épület-képeket kellett megnevezniük. Könnyűnek, tűnhet, viszont ezzel még nem volt vége a feladatoknak. Kaptak egy borítékot, melyben 17 db leírás volt a helyi sporttal kapcsolatosan – ezáltal a nagy létszámú csoportoknál is mindenki kivehette a részét a csapatmunkából. Általában mindenkire jutott egy szösszenetet, abból kellett felkészülnie a következő állomásig.

Következik a sportrovat – a Kolor Aréna bejáratánál várta sportos állomásvezetőnk, Pál-Kutas József a résztvevőket. Kérdezz-felelek játék volt. 16 kérdés 16 pontot jelentett.

Lassan elérkezett a program vége – és még a 8 kisebb állomásról nem volt szó. Kisebb állomásként a következő szobrokat kellett érinteni: Jókai Mór -, Egressy Béni -, Munkácsy Mihály -, Derkovits Gyula -, Táncospár -, Diana őzzel -, Borjút terelő fiú -, és a Fésülködő nő szobra.

8. állomás a Mezey István Művészeti Központ. A Műhelyiskola egy dolgozója mesélt az épület történetéről, majd egy gyors kvízben kérdezte vissza a csapatokat.

Az utolsó állomás Magyarország egyik legnagyobb Játszóterére vezetett, mely a Villámvölgy megnevezést kapta. Feladat: a játszótér játékainak, eszközeinek összeírása, ami több mint 100 darabot foglalt magába.

Lassan elérte mindenki a 9 kilométert és már csak 300 méter maradt a célig.

A célnál a főszervező adott még feladatot a résztvevőknek. Egységben az erő: egy csapatkiáltást kellett bemutatni, 5 érvet kellett mondani a gyaloglás mellett, a saját iskolájukról beszélni.

A kapott pecsétek kiadták a város rövidített nevét, a betűk nem helyes sorrendjében persze: BARCIKA, még ezt kellett megfejteniük. A szelfik bemutatására is itt került sor.

8 óra 20 perckor indult el az első csapat és 12:34kor érkezett be az utolsó csapat.

A megmérettetésen 208 fő vett részt.

Az eredményhirdetés a dobogósok részére 2020.10.12-én, hétfőn 14 órától kerül megrendezésre. A további résztvevőket a Műhelyiskola dolgozói felkeresik, és egy emléklappal ajándékozzák meg.

 

 Képek: https://photos.app.goo.gl/dVcEncYLuWCVFT2fA