HÍREK

Tovább a szeretet útján

2018.szeptember 27. csütörtök, Kazincbarcika

Újabb kiemelkedő eseményhez érkezett a kollégium: 2018.szept.27-én este, két  színdarabbal mutatkozott be a kollégium közössége, az új kollégiumi évet köszöntve.

Az eredeti szereposztás nyolc főből állt, de többen akartak szerepelni és így, kicsit  átírva a darabot 11-en szerepeltek. Úgy gondolom a visszajelzésekből, hogy a bemutató jól sikerült.

/Ez rendkívüli mértékben köszönhető Tóth Tamás kollégánk rendezői képességeinek!/

A fiúk  akartak, és egyértelműen igyekeztek jól szerepelni. A régiek, meg szerették volna mutatni, hogy mit tudnak, az új fiúk pedig fel akartak nőni hozzájuk. A közös munka eredménye egyértelműen pozitív lett. Tervezzük még két színdarab rendezését: Don Bosco születésnapjára az Oratórium születésének színrevitelét, amit érdekességképpen János atya irt kispapsága idején, és húsvétra is egy meglepetés színdarabot. A színdarabok betanulása a szereplés, újabb fejlődési lehetőség tanulóink számára, amit már megbeszéltünk velük és kedvük is van hozzá.

Én ezt egy egységes nevelési folyamat eredményeképpen látom. Az elmúlt év végére sikerült a kollégiumi alapelveket megszilárdítani. A „régi” fiúk szeretettel jöttek „haza”. /Volt aki ezt mondta/.Elejétől fogva igyekeztek betartani a szabályokat. /Ez persze nem mindig sikerült/

Felelőséget is kaptak: az újakat nekik kellett betanítani. Bizonyos nevelői döntésekbe is igyekeztünk bevonni őket, hogy érezzék mi minden múlik rajtuk. Úgy tűnik, egyre jobban megy a közösség, tanulók bevonásával történő  építése. Elmondhatjuk, hogy a most érkezetteknek is sikerült beilleszkedni. Köztük is vannak, akik kifejezetten örömmel érkeznek a kollégiumba. A szilenciumon is tovább folytatódik a kvíz játékon keresztül történő sokoldalú fejlesztés. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de mi  örülünk, hogy a tavalyi évben játékosan megtanultak nagyobb részére emlékeznek, sőt dicsekednek tudásukkal az újak előtt. Az egyéni korrepetálásnak is vannak már eredményei, több kollégista egyre jobb jegyeket kap. /Pinczés István kimagaslóan kezdett el tanulni, négy ötöse is van/ De  nagyon örülünk a szerényebb eredményeknek is. Sajnos néhány probléma maradt. A környezet, ahonnan érkeztek, sokszor az állandó agresszivitást tartja követendő példának. Összességében mégis elmondhatjuk, hogy sikerült egy lépcsőfokkal tovább lépnünk, vagy talán az első lépcsőfokát, egy hosszú nevelési folyamatnak elérnünk. A címet azért adtam, mert mindez a gyerekekbe vetett hit és szeretet nélkül, nem lenne megvalósítható. A kollégiumi nevelők folyamatosan tartják a kapcsolatot az osztályfőnökökkel és az atyákkal. A rendkívül szeretetteljes oratóriumi és HIFI nevelés eredménye is a kollégisták  fejlődése. Csak és csak szeretettel és türelemmel, közös munkálkodással érhetünk célba. A cél pedig egy: keresztény, katolikus embert nevelni, akinek van szakmája, önmagát és családját munkájával és szeretetével összetartja. Mindehhez kérem és kérjük Szent Don Bosco segítségét!

Hugyecz János, nevelő tanár

Képek: https://photos.app.goo.gl/4giiR573FYu4hFLd6