HÍREK

Romák világnapja a Don Bosco Iskolában

2016.április 7. csütörtök, Kazincbarcika

2016. 04. 07-én rendeztük meg iskolánkban a Romák világnapját. Egész napos programokat szerveztünk a diákok számára. Az aulában egy kiállítás keretében mutattuk be Szentandrássy István Kossuth-díjas roma festőművész képeit, ami gyönyörű színvilágával és motívumaival méltóképpen emlékezik meg a romák életéről. A kiállítás képeit az iskola egyik diákja: Forrós Kitti rajzai is kiegészítették, aki szintén roma motívumokat örökített meg. A szünetekben a diákok a cigány himnuszt és a kedvenc cigány dalaikat játszották.

Az udvarra két mandalát rajzoltunk fel, amit a gyerekek aszfaltkrétával színeztek ki. Mindkettő a cigányságra jellemző élénk színeket és gyönyörű szép virágmintát mutatott be. A 10/a osztályos tanulók két órán át színezték és az eredmény magáért beszélt. Igazi csapatmunka volt!

A tornateremben egy interaktív beszélgetésre invitáltuk Farkas Istvánt Kazincbarcika Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának elnökét és Káló Norbertet a Bhim Rao Egyesület projektmenedzserét. Az Egyesület alapvető célja a hátrányos helyzetű cigány és nem cigány fiatalok általános iskolából középiskolába, illetve középiskolából a felsőoktatás intézményeibe való bejutásának, valamint ezen intézményekben való sikeres helytállásának elősegítése és támogatása.

A két meghívott vendég többek között beszélt a roma identitástudat fontosságáról, a roma kultúráról és a cigányság sokszínűségéről. Megemlítésre kerültek a romákat ért előnyök és hátrányok is. Végül pedig a legfontosabb; a tanulás fontosságát hangsúlyozta mindkét előadó, mert ebben látják a kitörés lehetőségét.  Mindezt személyes életútjukkal is példázták.

A rendezvényt kulturális program is színesítette: a diákok cigány tánccal és cigányzenével ünnepelték a Romák világnapját.

Balogh Katalin