HÍREK

Első Adventi gyertyagyújtás

2015.november 30. hétfő, Kazincbarcika

November 30-án adventi gyertyagyújtásra gyűltek össze az iskola tanulói, hogy szívükben is felkészüljenek a Karácsony előtti időszakra. Advent: latin eredetű szó, jelentése eljövetel, megérkezés. Az ünnep eredete az V-VI. századra nyúlik vissza, Jézus születésének ünnepére, a Karácsonyra való felkészülés időszaka. Tágabb értelemben a reményteli várakozás, a lelki készülődés ideje.
Karácsony előtt az egyház négy vasárnapon át készül az Úr megérkezésére. Az ünnepélyes megemlékezés elsősorban személyes újra átélésre szólít. Az advent liturgikus ünnepe azonban nemcsak visszaemlékezés, hanem valóság. Az advent megünneplése tehát ezt jelenti: a hívők újra átélik az Isten eljövetele utáni vágyódást és a megtérést, amelyet ez az esemény előkészít. Ezen a módon egyre mélyebben érzik át Isten közeledését, a bennük lévő sötétségnek a fölszakadozását.
Az egyház közös liturgiáját sok helyen népszokások is kiegészítik. Szokás például adventi koszorú készítése, amelyre négy gyertya van felerősítve. Az egymást követő vasárnapokon mindig eggyel több gyertyát gyújtanak meg: ahogy közeledik a Karácsony, úgy lesz mindig világosabb.
Ezen az ünnepen az első gyertyát gyújtották meg, melynek a jelentése a HIT. Ez a gyertya jelképezi Ádámot és Évát, hiszen Isten nekik ígért először megváltást.