HÍREK

Don Bosco és El Pelé játéknap

2015.április 18. szombat, Kazincbarcika

2015. április 18-án kb. 50 gyerek gyűlt össze – főleg fiatalabb, általános iskolás korosztályból – a kazincbarcikai Don Bosco Iskolában, hogy tartalmasan és vidáman töltsenek el egy szombat délutánt a szalézi szerzetesek, munkatársak és animátorok társaságában.
A játéknapot fél háromra írták ki a szervezők, azonban néhányan már korábban megérkeztek, ők segítettek bekapcsolódni az előkészületekbe, vagy egyszerűen figyelték a munkánkat, közben pedig játszottak. Kezdésként egy rövid ismerkedős játékot tartottunk, sajnos az áprilisi szeszélyes időjárás a az iskola épületbe száműzött minket, ott folytatódott a játéknap. Minden résztvevőnek regisztrálnia kellett az animátoroknál, így könnyebb volt az akadályversenyhez csapatokba osztani őket. A munkatársak és az animátorok munkájának köszönhetően hamar sikerült létrehozni öt csapatot, ügyelve arra, hogy olyanok legyenek együtt, akik még nem ismerték egymást, így buzdítva őket a közös munkára, ismerkedésre. Öt állomást kellett teljesíteniük, próbára tehették ügyességüket, kreativitásukat. Futóverseny, foci kapura rúgása, gólyalábazás, egy templom megtervezése, lerajzolása és pingpongverseny volt a feladat. A csapatok minden állomáson kaptak egy-egy részt egy Don Boscóról szóló történetből, ezeket a verseny végén kellett összeállítaniuk és felolvasniuk.
 Don Bosco atyánk mindig emlékeztette rá a fiatalokat, hogy szórakozásaik közepette mindig emeljék fel a szívüket és vidámságaikat ajánlják fel Istennek, így a verseny vége után mi is összegyűltünk a kápolnában egy közös imádságra és egy rövid vetélkedőre. A kérdések Bosco Szent János és Boldog El Pelé, a cigányok védőszentjének életével voltak kapcsolatosak. Örömmel láttuk, hogy a gyerekek élvezték a játékot, némi bátorítás után bekapcsolódtak az énekekbe is.
Az imát követően ízletes szendvicsekkel és limonádéval pótolhatták a mozgalmas nap  során ledolgozott kalóriákat. A verseny eredményhirdetése megerősítette, hogy azok az igazán hatékony csapatok, ahol a tagok együttműködve, egymást segítve, építő módon , közösségként tudnak játszani. Az ajándékok kiosztása után a hátralévő idő szabadfoglalkozással telt; pörgött a csocsó, az udvaron a labdát kergették, fociztak, kissé ingatag gólyalábasok tették első lépéseiket – az újra előbújó nap fénye és a mozgás öröme mosolyt varázsolt az arcokra.
Kézműves foglalkozásokon szebbnél szebb tavaszi virágok bontakoztak ki az ügyes kezek közül. A cukorkakereső verseny sikere vitathatatlan, az elrejtett édességek (valamiféle rejtélyes jelzésekkel) magukhoz csalogatták a lelkes gyerekeket.
A tavaszköszöntő „ébresztőnek” szánt játéknap egy könnyed,  izgalmas, gazdag tartalommal megtöltött remek délutánnal ajándékozta meg a résztvevőket.
A szervezők (tavaszi) fáradtságát semmi nem űzte el gyorsabban, mint az a kérés, hogy: „Legyen ilyen máskor is!”

Barta Tamás, Holló Szilárd, kisanimátorok

a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumból