HÍREK

Egészséghét

2014.november 18. kedd, Kazincbarcika

Don Bosco egészséghét a tavaszi novemberben

Iskolánkban minden évben megrendezésre kerül - a gyerekek felnőttek által is kedvelt - egészség hét. Előző években is sikeresen, és az idén talán még gazdagabb programtervezettel zajló események mindenkit bevontak, megmozgattak. A Szervezők ráirányították figyelmünket a létező legfontosabbra: az élet, az egészség fontosságára, hiszen létünk meghatározója testi-lelki ápoltságunk.

Önkéntes véradással kezdődött a 17.-i hétfő reggel. Diákjaink közül nagyon sokan átérzik a súlyát annak, hogy fontos elhatározásuk, mert az ő vérük is életet menthet. A hét programsorozatát -  sportosan, stílusosan, az iskola udvaron - Kővári László igazgató úr és Andrásfalvy János atya közös imádsága nyitotta meg.

Kedden Dr.Csikász Erzsébet intim higiéniai előadása szerepelt a programtervezetben, melyben a lányokhoz szólt, szerdán Molnár Andrásné mentálhigiénes szakember tartott előadást a hepatitisz virusról, majd Filkóházi Csaba mentőtiszt az elsősegélynyújtás különböző módjait bemutató-előadással szemléltette, amely sokak számára fontos volt, és amelyből sokan tanulhattak, és kollégák szerint tanultak is.

A csütörtök délután volt a legszínesebb, mert ekkor 11 különböző helyszín közül választhattak a tanulók. Felelősségteljes döntés címmel tartott előadást dr. Pásztor Gábor nőgyógyász, Dr Halász József pedig a férfi intimhigiéniáról beszélt. Voltak termek, ahol a digitális tábla vetítési lehetőségeit kihasználva különböző érdekes filmekkel, újszerű információkkal, haj- és körömápolási tanácsokkal látták el az ott lévő érdeklődőket. A „Vitaminbemutató” tanteremben vetélkedővel fűszerezett egészséghez is kapcsolódó kérdésekre kellett válaszokat adni. Egy másik teremben vércukor és vérnyomásmérés zajlott; pingpongozni lehetett a tornateremben és az aulában „Vas-ember” képzés folyt, ahol a régi és új testnevelő tanáraink a diákok erőnlétét, állóképességét fejlesztették. Kiemelkedő volt a fekve-nyomó verseny eredménye, ahol 141 kg súlyt nyomott ki Fenyvesi Robert tanár úr 12. osztályos diákja.

Sikeres és nagyon érdekes volt az „Ép testben - ép lélek „c. rajzverseny, ahol egészséggel kapcsolatos témájú rajzok készültek. Bőrös kollégámmal - tavaly is a „Zöldségszobrászat” teremben - a résztvevők eleinte bátortalan próbálgatásai mellett bábáskodtunk. A fantáziát megmozgatva, a közös ötletelés eredményes volt, mert gyümölcsökből formát öltött mesefigurák és képzeletbeli fura jármüvek csodásan elevenedtek meg. A forma 1-es autótól, a cékla-kerekü hintón át a csónakig vagy fregattig, sok érdekes munka született . Az alma-egérlány, nagy zöld uborkafüleivel épp oly kedves volt, mint a kalóz, vagy a tök-csősz, vagy a különös hátizsákos gyökérember. A természet nyújtotta anyagok és színek kavalkádja elvarázsolta azokat is, akik eddig soha nem mertek farigcsálni. Felfedezhették a különböző anyag-társításokban rejlő szépségeket, és megtapasztalhatták a „valamit létrehozni” örömét. Egyik tanulónk Lehel, ezt így fogalmazta meg: nem tudom mi ez, de jól néz ki.  A könyvtárunkban bemutatásra kerülő alkotások egy hétig tekinthetők meg.

Holnap, pénteken zárul az egészséghét - iskolánk védőnőjének, Veres Viktóriának közreműködésével - ahol a téma a dohányzás ellenes harc fontossága és a dohányzást megelőző tanácsok, beszélgetések több osztály tanulóinak részvételével és a fogékonyabb tanulok részére – remélhetőleg nem eredménytelenül.

                                                                                                         Amtmann-né Hédervári Zita

                                                                                                                 iparmüvész-tanár