ESEMÉNYEK

Sport- és egészségnap

2020.szeptember 25. péntek

Kazincbarcika

A mai nap megrendezésre került iskolánkban a Sport- és egészségnap, melybe belefoglaltuk az Európai Diáksportnap indikátorait is. Az időjárás szerencsére kegyes volt hozzánk, a mai nap nem esett az eső és a hideg sem gátolta meg diákjainkat a felhőtlen szórakozásban. A régi és az új tanulóknak lehetőségük nyílt megmutatni mozgásos ügyességüket, továbbá a Don bosco-i pedagógiai irányelveket figyelembe véve a tanáraink a gyerekek között mozogva ismerték meg a nebulók történeteit, valamint egyéni motivációikat.

 A sportnap megnyitójaként Róbert atya ösztönözte diákjainkat, – tudva, hogy a sportban nagyon is ügyesek és kitartóak – hogy az élet minden területén hasonlóan „működjenek”.

 A nebulók ezek után teljes mértékben készen álltak a megmérettetésre. Közös gimnasztikával kezdtük, majd 2020 méteres futással folytattuk a napot.

 A megmérettetésen 9 állomást kellett az osztályoknak útba ejteniük. Az állomások többségében mozgásos és ügyességi feladatok voltak, de a tantermekben pedagógusaink ismeretátadással is készültek, melynek fő témájaként természetesen az egészséges életmód állt. 18 csapat indult neki a feladatoknak; forgószínpad szerűen mozogtak a csoportok. Minden pontra 2 csapatot vártak, ami úgy jöhetett létre, hogy kilenc csapat az óra járásával megegyezően érintette a vetélkedőket, kilenc pedig ellenkező irányban haladt.

 A megállók között volt rekeszmászás (természetesen a diákok biztosítva voltak kötéllel), váltóverseny, kapura lövő feladatok, tornatermi akadálypálya, célbadobás, kötélhúzás, fekvőtámasz- és húzóckodó  verseny, Kerékpáros ügyességi verseny és egy kijelölt tanteremben az egészséges életmóddal kapcsolatos Kahoot! teszt.

 Az állomásokon az iskolában már bevált pontozás alapján értékelték a csapatokat. Figyelembe vették a viselkedést, számított a csapatszellem és természetesen mérvadó volt maga a feladat végrehajtása is.

 A vetélkedés hatalmas volt, de figyeltek egymásra a sportolók. Legfőképpen a kinti feladatoknál látszott meg asz előző napi csapadék, hiszen a pályát csúszósabbá tette. Egymás tisztelete és szeretete megmaradt, így barátként mérettettek meg a felek egymással. Egyes futamokon a pedagógusok is megmutatták, hogy nem eszik olyan forrón a kását!

A program elérte a célját, mozgásban volt az egész iskola, a gyerekek feltöltődve indultak haza.

(Pál-Kutas József, Farkas Attila, Fenyvesi Róbert, Lukács Gábor)

Képek: https://photos.app.goo.gl/KsSAuTahjsSMAXLM9