ESEMÉNYEK

Másnak lenni, másként élni

2017.május 18. csütörtök

Kazincbarcika

A XXI. században a fogyatékkal élők és családjuk támogatására rendkívül sokféle segítség áll rendelkezésre. Ám mindannyian egyetérthetünk abban, hogy nem elég az anyagi és természetbeni támogatás, szükség van egy olyan megfogható kapaszkodóra, amely nem megbélyegzi a fogyatékkal élőket, hanem kinyilvánítja, hogy ők ugyanúgy a társadalom részei, mint ép társaik. Csupán több odafigyelést és támogatást igényelnek a mindennapokban.A legfontosabb, hogy szem előtt tartsa mindenki, hogy senki sem szeret más lenni, senki sem kérte, hogy ezt kapja az élettől, de ha már így alakult, akkor megpróbál így élni. Csakhogy ez nem ilyen egyszerű. Hiába akar ugyanolyan életet, mint ami a többségi társadalom tagjainak adatott meg, valami vagy épp valaki mindig emlékezteti rá, hogy más.

Napjainkban esélyegyenlőségről, társadalmi befogadásról nem igazán beszélhetünk. A legnagyobb probléma az, hogy a társadalom nincsen megfelelő módon felkészítve a teljes befogadásra.

Ez az indíttatás vezérelt bennünket abban, hogy a fenti címmel érzékenyítő előadást szervezzünk tanulóink számára. Legfőbb célunk, felhívni a tanulók figyelmét a másokkal kapcsolatos azonosságaikra és különbözőségeikre, nyitottá tenni őket a többi ember iránt, tisztázni a sztereotípia, az előítélet és a diszkrimináció fogalmát, tudatosítani a bennük élő előítéleteket, felkelteni bennük a tolerancia igényét, megalapozni a mások iránti elfogadó attitűdöt, fejleszteni az empátiát.  Nagyon fontos, hogy rádöbbenjenek a tanulók: ők is lehetnek bizonyos helyzetben előítéletek tárgyai, áldozatai, s ráébreszteni őket arra, hogy a sok „másság” következtében lesz színesebb, gazdagabb a világ.

„A lelkek kódja sosem téves. Mindenki a számára legtökéletesebb testben születik a legmegfelelőbb időben, a legmegfelelőbb helyre. A test nem jelmez, mi fogva tart, hanem ajándék. Egy ajándék, ami segít, hogy csodákat élhess meg. Hogy tanulhass és alkothass. Nem számít, milyen testbe születtél, csak az, hogy hogyan érzed magad benne. Szeresd hát az ajándékodat, légy rá büszke. Hisz megismételhetetlen és különleges minden egyes lélek.”

 Hozleiter Fanni

Sólyomváriné Kovács Katalin