ESEMÉNYEK

Szentmise Mária ünnepén

2015.december 8. kedd

Kazincbarcika

Hármas ünnepre gyűltünk össze december 8-án a Szent Család templomban, hogy közösen emlékezzünk és imádkozzunk. A szentmisét Ábrahám Béla tartományfőnök vezette. A mise három fő gondolata: Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatásának ünnepe, Don Bosco nagy műve; az oratórium, mely ezen a napon született meg 1841-ben és az irgalmasság rendkívüli szentéve, amit Ferenc pápa a mai napon hirdetett meg.

A szeplőtelen fogantatás ünnepe arról szól, hogy Gábor angyal hírül adja Máriának Jézus születését. „Kegyelemmel teljes” – mondta az angyal Máriának, és ezt mondjuk mi is az Üdvözlégy Mária imádságban. Ez a kifejezés hordozza magában a legtömörebb módon ennek az ünnepnek a tartalmát: Mária teljesen tiszta és bűntelen volt, ezért lehetett Isten Fiának az édesanyja.

Ez az ünnep tulajdonképpen a megváltás kezdetét jelzi, és talán jelképes is, hogy pont ezen a napon kezdte el Don Bosco világra szóló művét, az oratóriumot. Don Bosco segített az árváknak és az utcagyerekeknek, hogy megszabaduljanak bűneiktől és becsületes, tisztességes emberek és jó keresztények legyenek.

A szentév 2015. december 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén, a II. vatikáni zsinat lezárásának 50. évfordulóján kezdődik. A lezárásra 2016. november 20-án, Krisztus Király ünnepén kerül sor. A szentév központi témája: Isten irgalmassága, amely megmutatkozik a megbocsátásban, a segítő és támogató szeretetben egyaránt.

A mise végén visszatérve az iskolába meglepetésben részesült minden gyerek, hiszen Szent Miklós ünnepét is ma tartottuk. Mikulás és krampuszok osztottak szaloncukrot a gyerekeknek.