ESEMÉNYEK

BEFEJEZŐDÖTT ISKOLÁNK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSI PROJEKTJE

2014.december 5. péntek

Kazincbarcika

BEFEJEZŐDÖTT ISKOLÁNK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSI PROJEKTJE

 

 

A iskolánk és a tanműhelyeinknek helyet adó József-ház épületének energetikai korszerűsítése sikeresen megvalósult. A projektünk kitűzött célja az volt, hogy növekedjen a megújuló energiaforrásokból termelt energia részaránya, fokozódjon az energiahatékonyság, csökkenjen a környezet károsításának mértéke, valamint az épületek fenntartási költsége. Beruházásunk – ezen hatások eredőjeként – a fenntartható fejlődést szolgálja.

 

Intézményünk általános iskolai (felső tagozat), szakiskolai, szakközépiskolai és gimnáziumi képzést nyújt diákjaink számára, prioritásként a szakmai képzést állítva a középpontba. Külön figyelmet fordítunk a halmozottan hátrányos helyzetű, illetve mélyszegény környezetből érkező fiatalok integrálására. Ezen fiatalok számára a versenyképes szakmai tudás lehet a kitörés hátrányos helyzetükből. Olyan képzésre van szükségük, ami a munkaerő piacon versenyképessé teszi őket.

A képzések fő helyszíne – a Don Bosco Iskola főépülete – mintegy negyven éve épült, több épületszárnyból álló, lapos tetős épület. A szerkezeti korszerűsítés során elkészült a külső falazatok, lábazat, pillérek és a lapos tető utólagos hőszigetelése, valamint az érvényes hőtechnikai előírásoknak meg nem felelő nyílászárók cseréje. Az új nyílászárók 3 rétegű üvegezéssel minden igényt kielégítenek. Megújult a villámhárító rendszer, valamint az eresz és lefolyócsatorna rendszer is. A gépészeti korszerűsítés keretében a hőleadókat vandálbiztos termosztatikus szelepekkel láttuk el. A saját villamosenergia-fogyasztás részbeni fedezésére napelemes kiserőmű telepítésére került sor.

A József-házban hasonló korszerűsítés történt. A homlokzati falak, lábazat és födém utólagos hőszigetelésére és a homlokzati nyílászárók cseréjére került sor. Az új nyílászárók itt is 3 rétegű üvegezéssel készültek. A rossz hatásfokú fűtési és melegvíz ellátó rendszer korszerűsítése során az elavult gázkazán helyett kondenzációs gázkazánt építtettünk be. A fűtés szabályozhatóságát termosztatikus szeleppel ellátott korszerű hőleadók garantálják, illetve a használati melegvíz előállítására indirekt fűtésű víztároló került beépítésére. A saját villamosenergia-fogyasztás részbeni fedezésére itt is napelemes kiserőmű szolgál.

A projekt megvalósítása évente 1 393 GJ primerenergia-megtakarítást, és 95,6 t üvegházhatású gáz kibocsátás-csökkenést eredményez. A napelemeknek köszönhetően a megújuló energia felhasználás növekedése 53,5 GJ/év, ami az összes energiaköltség mintegy 7,9 millió Ft/év értékű csökkenését eredményezi.

A „Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Középiskola és Kollégium (Kazincbarcika, Május 1. út 11.) és József-ház (Kazincbarcika, Illyés Gy. u. 3.) energia megtakarítást eredményező felújítási munkái” című, KEOP-4.10.0/E/12-2014-0057 számú projekt az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programja keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A bruttó 152.705.116 Ft költségű projekthez 137.281.899 Ft vissza nem térítendő támogatást, valamint 15.423.217 Ft önerő-támogatást nyert el Intézményünk. A beruházás megfelelő műszaki tartalommal és minőségben, határidőre elkészült.